duh olimpizma

FAIRPLAY

Komisija za Fer Plej pri Olimpijskom komitetu Srbije ima za cilj da radi i širi ideju fer Pleja baziranu na duhu Olimpizma. Miodrag Jotić je bio član ove komisije i predstavnik Olimpijskog komiteta Srbije na Evropskim kongresima za Fer Plej:

Ljubljana Slovenija 2002.
Madeiro Portugal 2003.
Beč Austrija 2004.
Vilnius Litvanija 2005.
Udine Italija 2006.
Frankfurt Nemačka 2007.
Nikozija Kipar 2008.
Komisiju sačinjavali
Predsednik komisije: g-din Stevan Zorić
Potpredsednici g-din Miodrag Jotić
g-din Dražen Dalipagić
Članovi: g-đa Ljubinka Kukrika
g-din Stevan Horvat
g-din Milan Galić

Kako za svaku širu akciju komisije za Fer Plej, koordinaciju sa sportskim savezima, školama i ostalim institucijama, mora postojati saglasnost i dozvola predsedništva OK (koje se sastaje povremeno), dogovoreno je da se u cilju lakšeg rada oformi organizacija za Fer Plej.

Pod direktnim uticajem Komisije za Fer Plej pri OK Srbije, uz saglasnost OKS, u Gradu Novom Sadu je oformljen „POKRET ZA FER PLEJ“. Grad Novi Sad je stao iza naše organizacije jer je  video pozitivnu stranu našeg rada i pokušava da nam pomogne na svaki način. U Skupštini Grada Novog Sada (dana 14.12. 2005. god.) osnovana je organizacija za Fer Plej, PRVA takva u Srbiji, sa ciljem afirmacije etičkih vrednosti u sportu, podsticanje i razvitak Fer Pleja u društvu i sportu, kao i prihvatanje Olimpijskih vrednosti i duha Olimpizma.

Izvršni Odbor „POKRETA ZA FER PLEJ“ je sastavljen od osoba koji su eksperti u različitim oblastima društvenog života (doktori sportske medicine, psihologije, pedagogije, prava, sportski novinari, predstavnici osoba sa invaliditetom, i naravno sportisti-nosioci Olimpijskih medalja, svetski i evropski šampioni).

PRAVCI DELOVANJA SU :

 • Promovisanje Fer Pleja, istinskih sportskih vrednosti u životu uopšte
 • Kontakti sa svim sportskim savezima, predlozi za fer plej nagradu, edukacija
 • Kontakti sa svim vaspitno-obrazovnim institucijama (obdaništa, škole, univerziteti).
 • Rad na jačanju ideje i svesti o važnosti fer plej edukacije

Za počasnog predsednika naše organizacije jednoglasno je izabran g-din Stevan Horvat, nosilac svetske nagrade za Fer Plej 1966 god.(jedine nagrade na prostorima bivše Jugoslavije). Posle teškog početka rada, prvi pokušaji rada na propagiranju Fer Pleja su bili tokom leta 2006. god, prilikom posete predstavnika Grada Dortmunda, pobratima Grada Novog Sada. Naime svake godine se organizuju sportska takmičenja dece naših gradova (i u Dortmundu i u Novom Sadu ), sa ciljem obostranog druženja. Prilikom dodele nagrada prvoplasiranim takmičarima – dodeljena je i nagrada za Fer Plej.

2006.

Krajem 2006. godine, prilikom dodele Sportskih nagrada Grada Novog Sada, PRVI put je dodeljena  Fer Plej Nagrada. Prvi dobitnik Nagrade za Fer Plej Grada Novog Sada je  Akcionarsko Društvo „KNJAZ MILOŠ“. Iskazali su humanost kroz dobrotvorne aktivnosti, pomažući sportske akcije u cilju razvoja plemenitog aspekta sporta, dotaknuvši nit fer pleja, razumevanja i tolerancije.

NEKE OD NJIHOVIH AKCIJA SU:

 • Postaviljeno je klizalište u centru Grada,
 • Organizovali su dečije „Mini Svetsko Prvenstvo“ u fudbalu – ispred sportskog centra.
 • Pomogli su saradnju između Grada Novog Sada i Dortmunda

Prvi dobitnik Plakete za Fer Plej Grada Novog Sada je Društvo nastavnika fizičkog vaspitanja (iz Novog Sada) koje je organizovalo akciju odlaska učenika osnovnih i srednjih škola na košarkaški turnir invalida u kolicima. Na zadovoljstvo svih prisutnih igrača, organizatora, klubova, kao i samih navijača. Videli smo veliku humanost i napredak u izvršavanju i ispunjavanju vrednosti sporta  kroz razvoj ideje Fer Pleja. Pružen je nemerljiv doprinos edukaciji omladine i sportista u duhu Fer Pleja i tolerancije. Preporuka za nagradu je upućena od strane Košarkaškog kluba invalida u kolicima „VOJVODINA“ iz Novog Sada.

Spomen ploča Momčilu Tapavici

Poštovani,
Kao pioniri Fer Plej pokreta, a u skladu sa razvijanjem aktivnosti na polju sporta, želeli bismo pokrenuti inicijativu za podizanje spomen obeležja Momčilu Tapavici.
Momčilo Tapavica je PRVI Olimpijac, čovek sa našeg podneblja (iz Nadalja) koji je nastupio za reprezentaciju Ugarske na PRVIM Olimpijskim igrama 1896. godine.
Čovek koji je dao nemerljiv doprinos razvoju Olimpizma u našoj zemlji, postavivši osnovu duha Olimpizma na našim prostorima.
Smatramo da u cilju razvoja Olimpijskih ideala, duha Olimpijske institucije, vrhunskih dostignuća bivših, sadašnjih i budućih Olimpijaca kao i svih ljudi koji se bave sportom, Grad Novi Sad TREBA da podigne spomen obeležje.
Molimo Vas da preko nadležnih gradskih tela (Saveta za kulturu), iznađete mesto ili prostor za podizanje obeležja.
„Pokret za Fer Plej“ će pratiti akciju zajedno sa Komisijom za Fer Plej (pri Olimpijskom komitetu) i pokušaće da dobije saglasje za upotrebu Olimpijskih krugova. Korišćenje ovih obeležja bi dalo legitimitet Olimpijcima sa naših prostora, proširilo bi delovanje Srpskog Olimpijskog komiteta i na kraju NAŠ GRAD bi imao zadovoljstvo da učini PRVI korak u širenju ideje i duha Olimpizma.

2007.

U toku 2007 godine, pored rada na EYOF – u, POKRET ZA FER PLEJ je uspeo da dogovori saradnju sa Savezom za Školski Sport  (na nivou Grada Novog Sada . Školska takmičenja su od velike važnosti iz više razloga ali najvažniji je da okuplja 54  osnovne i srednje škole, sa približno 40.000 učenika.

RADILA BI SE AKTIVNA PROMOCIJA FER PLEJA NA VIŠE NAČINA:

 • Podizanje Fer Plej zastave, i polaganje Fer Plej zakletve
 • Odštampani su plakati sa NAČELIMA FER PLEJA, koji će biti podeljeni SVIM školama  i vidno istaknuti tokom čitave godine
 • Tokom svih školskih takmičenja će biti OBAVEZNO rukovanje pre i posle svakog susreta. Pokušaćemo da na nivou škola biramo Fer Plej Sportistu i Fer Plej Školu,
 • Osnovni faktor bi bio ponašanje đaka, pre,tokom i posle utakmice, kao i ostalih učesnika (osoblja škole, organizacije takmičenja, nastavnika)
 • Biće otštampani flajeri sa sadržinom Fer Pleja, dopinga, ponašanja na terenima, kao i edukacije navijača i navijanja. U saradnji sa OK Srbije biće osnove
 • Olimpijske edukacije i učenja početaka nacionalnog OK.
 • U dogovoru sa novinarskom izdavačkom kućom (koja je zastupnik brojnih časopisa u Srbiji,  namenjenih omladinskom uzrastu tipa BRAVO, JOY, BEAUTY and HEALTH…), objavljivaće se članci o Fer Pleju tj. radiće se na edukaciji najranjivijeg uzrasta (tinejdžera) u duhu Fer pleja i Olimpijskih ideala .

Pored  rada na EYOF-u  (Belgrade, Serbia ,22-27.july, 2007.), gotovo identičan pristup promovisanja Fer Pleja  je urađen na 16-on Svetskom Prvenstvu u KIK BOKS-u . Takmičenje je održano u Beogradu (Srbija) od 24. – 29.10.2007. god., uz učešće 1200 takmičara iz 59 zemalja. Svim predstavnicima zemalje su podeljene Liste za Fer Plej Nagradu, koje su oni predavali  zapisničkom stolu.

ŽIRI U SASTAVU:

 • g-din Enio Fallsoni, predsednik World Assotiation Kickboxing Organisations
 • g-din Borislav Pelević, predsednik Kik Boks Saveza Srbije
 • g-din Miodrag Jotić, predsednik Pokreta za Fer Plej

Žiri u sastavu je doneo odluku da  Fer Plej Nagradu za tim dobije ekipa BRAZILA  ( iako im je takmičar grubom greškom sudija bio oštećen – nisu želeli da se promeni odluka).

Nagradu za Fer Plej Sportistu dobio je ruski takmičar Konstantin Zbytov, koji je nastupio u disciplini LOW KICK, kategorija do 71 kg.. Iako je tokom čitavog meča bio bolji, on je  izgubio meč. Mirno je podneo tu odluku, čestitao protivniku (takmičaru Poljske), i izašao iz ringa bez komentara.

Pravi primer sportskog ponašanja! Kasnije je odluka promenjena i Konstantin je zasluženo osvojio zlatnu medalju.

Tokom Svetskog prvenstva u Kik Boksu 2007.god. dobijeno je dvadeset pet (25) prijava za fer Plej nagradu.Tokom EYOF-a 2007god.  dobijeno je dve (2) prijave.

U stalnom kontaktu sa OK Srbije, učinjen je napor da se na završnoj godišnjoj svečanosti, kada se biraju najbolji sportisti OK Srbije, uvrsti i Fer Plej Nagrada.U cilju dodele Nagrade grada Novog Sada za 2007 .god, stupljeno je u kontakt sa 47 granskih sportskih saveza koji su obavešteni da podnesu svoje nominacije za Fer Plej nagradu.

Dobitnik Nagrade za Fer Plej Grada Novog Sada 2008 godine je Udruženju za terapijsko jahanje “HIPOTENS” Udruženje za terapijsko jahanje „HIPOTENS“ od svog osnivanja 06.06.2006. godine se zalaže da pomoću svog sporta, kroz rehabilitacioni program u Domu za decu i omladinu „Veternik“ omogući na jedinstven način pomoć deci koja su obolela od celebralne paralize, multipleks skleroze, distrofije i autizma.

2008.

U cilju promocije Fer Pleja, održana su akcije i predavanja:

 • Dana 05.07.2008. na Štrandu, ispod mosta „Slobode“, održala se akcija „BORBOM PROTIV NASILJA“. Cilj akcije je da kroz  predstavljanje i prikaz borilačkih sportova na teritoriji grada Novog Sada kao i mogućnost bavljenja istim, razvijaju fer plej, toleranciju i pokušaju sprečiti razvoj nasilja i agresivnosti kod mladih. Učešće u ovoj priredbi su imali sledeći sportovi: boks, rvanje, karate, tae kwon do, kung fu,džudo, sambo, savate, kik boks, tajlandski boks, aikido…Saglasnost za ovu akciju kao i prisustvo na istoj su potvrdili naši velikani borilačkihsportova: Stevan Horvat, Slobodan i Tadija Kačar, Dušan Dačić, Slavko Obadov, Aleksandar Jovančević, i mnogi drugi sportisti. Pokretači akcije su bili organizacija „Pokret za fer plej“ u saradnji sa Kik boks klubom „Ronin“ iz Veternika i Kik boks savezom Novog Sada.
 • Tokom Programa edukacije mladih „I CAME TO PLAY“ (11.08.2009.Letenka, Novi Sad), održane su prezentacije i predavanja o Fer Pleju. O nastanku, razvoju, vrednosti i ulozi fer pleja.  O organizacijama, njihovom načinu rada i prezentacijama, kao i o ulozi fer pleja u sportu i IOC-u.
 • U prostorijama konjičkog kluba „GRANIČAR“ (27.10.2013 god., Novi Sad), održano je predavanje o Fer pleju u sklopu edukacije trenera i uloge Fer Pleja u sportu.

U cilju dodele širenja ideje Fer Pleja, Olimpijskog duha, Olimpijske edukacije, stupljeno je u kontakt sa Sportskim savezom Vojvodine radi uvrštavanja nagrade za Fer Plej na nivou Pokrajine Vojvodine. Tokom rada u Komisiji za Fer Plej pri Olimpijskom komitetu Srbije, dostavljani su planovi za dalji rad i izveštaji o učinjenim aktivnostima, tadašnjem generalnomsekretaru g-dinu Predragu Manojloviću. U 2008-oj godini pod direktnim uticajem Olimpijskog komiteta Srbije i u saradnji sa Vaterpolo Savezom Srbije, Ministarstvom omladine i sporta i Fakultetom dramskih umetnosti, pokrenuta je akcija ''KARAKTEROM PROTIV NASILJA''. Sportski direktor VSS, a nekadašnji vrhunski trener i selektor našeg nacionalnog vaterpolo tima , g-din Nenad Manojlović, zajedno sa sportskim psihologom g-djom Ljubicom Bačanac, pokrenuli su ovu akciju koja ima za cilj povratak i afirmacija morala u sportu i društvu uopšte.